WorldSkills

WorldSkills-kilpailu on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu. Kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. Suurimmassa osassa lajeista kilpailijat voivat täyttää kilpailuvuonna korkeintaan 22 vuotta.

Kilpailujen ja niihin valmistautumisen avulla edistetään toisen asteen ammatillisen koulutuksen kansainvälistymistä. Tätä tukee myös kilpailujen ympärille muodostunut laaja kansainvälisten toimijoiden ja asiantuntijoiden verkosto keskustelufoorumeineen. Suomesta ammattitaidon MM-kilpailuissa ovat mukana valmennuksessa parhaiten menestyneet nuoret. Valmennukseen valikoidutaan muun muassa Taitaja-kilpailun tai suoraan oppilaitosten ja yritysten kautta. Lopullinen valinta maajoukkueeseen tapahtuu karsintakilpailujen kautta.

WorldSkills-kilpailujen järjestämisoikeudet myöntää kansainvälinen WorldSkills International -järjestö. Skills Finland liittyi WorldSkills International -järjestön (entinen IVTO) jäseneksi vuonna 1988. Jo seuraavana vuonna Suomen joukkue osallistui WorldSkills-kilpailuun Birgminghamissa. Suomi järjesti WorldSkills-kilpailun vuonna 2005 Helsingissä.

Suomen virallinen delegaatti on Skills Finlandin puheenjohtaja, opetusneuvos Seija Rasku opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Tekninen delegaatti on Skills Finlandin tekniikkapäällikkö, rehtori Hannu Immonen Turun ammatti-instituutista.

EuroSkills

EuroSkills on joka toinen vuosi järjestettävä ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailu. Kilpailussa ammattiin opiskelevat ja jo valmistuneet nuoret mittelevät oman alansa paremmuudesta noin 50 lajissa. Kilpailussa korostuvat tiimilajit ja uudet ammatit. Kilpailijoiden ikäraja on 18–25 vuotta.

Suomesta ammattitaidon MM-kilpailuissa ovat mukana valmennuksessa parhaiten menestyneet nuoret. Valmennukseen valikoidutaan muun muassa Taitaja-kilpailun tai suoraan oppilaitosten ja yritysten kautta. Lopullinen valinta maajoukkueeseen tapahtuu karsintakilpailujen kautta.

Skills Finland on ollut WorldSkills Europen (entinen ESPO) jäsen sen perustamisesta, vuodesta 2007, alkaen. Suomen virallinen delegaatti on Skills Finlandin huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila, joka on myös jäsen järjestön hallituksessa. Suomen tekninen delegaatti on lehtori Tapio Kattainen Liikemiesten Kauppaopistosta.

International Abilympics

Erityisryhmien ammattitaitokilpailutoiminnalla edistetään ammatillisen erityisopetuksen tunnettuutta ja arvostusta maailmalla sekä lisätään yhteistyötä oppilaitosten ja työelämän välillä. Lisäksi pyritään synnyttämään uudenlaisia verkostoja ja parantamaan nuorten mahdollisuuksia työelämässä. Abilympics järjestetään joka neljäs vuosi. 

Skills Finland liittyi International Abilympic Federationin jäseneksi vuonna 2005. Suomi osallistui Abilympics-kilpailuun ensimmäisen kerran Japanissa 2007. Rehtori Markku Aunola Kiipulan ammattiopistosta on Skills Finlandin edustaja IAF:ssä ja jäsen sen hallituksessa.

Tietoa International Abilympics Federation (IAF) -järjestöstä